Je baby is je meest dierbare bezit. Je zou alles doen om die kleine spruit te beschermen tegen ongemakjes, pijn en verdriet..
De bevalling is voor moeder en kind vaak een heel mooie maar tegelijkertijd ook heftige ervaring. Mama en kind doorstaan emoties die enkel op dat moment gevoeld worden.
Tijdens een bevalling zijn er heel wat factoren die het natuurlijk verloop van een bevalling kunnen verstoren zoals inleiden van de bevalling, een epidurale verdoving, vroedvrouw die mee duwt op de buik tijdens het persen, een vacuümpomp of verlostang die gebruikt wordt, spoedkeizersnede of geplande keizersnede, … Daarbovenop kan het ook zijn dat de baby zelf in een positie ligt die de bevalling wat moeilijker maakt zoals een sterrenkijkertje of een baby die in stuit zit.
Als je baby ter wereld komt moet hij van de eerste seconde opboksen tegen alles wat op hem afkomt. Hij zal voor de eerste keer ademen en zijn longetjes moeten gebruiken, voor de eerste keer zijn oogjes en oortjes gebruiken, voor de eerste keer drinken bij mama en haar dan ook echt ruiken. Je baby zal zich op een razendsnel tempo gaan ontwikkelen. Het is dan ook niet abnormaal dat dit soms voor klachten kan zorgen.
Stress ten gevolge van een moeilijke geboorte kunnen een verstorende invloed hebben op het zenuwstelsel van je kindje. Er kan een disbalans optreden waardoor het voor je kindje moeilijk wordt om tot rust te komen. Wanneer er veel stress optreedt gaat het zenuwstelsel van je kindje reageren door in een verhoogde staat van paraatheid te blijven. Er streed een soort van ‘survivalmode’ op. Je kindje zal extra waakzaam zijn, zal alles goed in de gaten houden waardoor bijvoorbeeld slaap een moeilijke opdracht wordt. Als deze staat langer aanhoudt zal het systeem van je kindje hierop reageren. Spijsverteringsproblemen zoals zure reflux, krampen of constipatie, overmatig huilen, voorkeurshoudingen, en slaapproblemen kunnen dan ontstaan.
Als osteopaat spreken we dan van een osteopatisch letsel. Een osteopatisch letsel zal in de meeste gevallen een functionele klacht geven en is met osteopathie vaak goed te behandelen.
Tegelijkertijd kan dit voor jou als ouder zorgen voor veel onzekerheid. Je weet niet meer wat je kan doen om je kindje gerust te stellen, je voelt bij jezelf meer en meer onrust, schuldgevoelens spelen op, … Je komt jezelf meer en meer tegen. Ook hierbij ondersteun ik jou graag als osteopaat.
Zwangerschap
Je zwangerschap is een periode waarin je allerlei emoties gaat doorstaan. Hormonen gieren door je lichaam. Je lichaam zal gedurende de zwangerschap helemaal veranderen.
Dit kan voor lichamelijke klachten zorgen zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit, misselijkheid, hoofdpijn, nekpijn, vocht ophouden, …Maar ook kan het zijn dat je je onzeker of zelfs een beetje angstig voelt. Als osteopaat kan ik je hierbij ondersteunen. Samen werken we aan jouw comfort maar ook aan het comfort van je kindje. Hoe meer je als mama op je gemak bent, hoe meer je kindje dit ook zal zijn.
Na de bevalling
Je lichaam heeft gedurende de zwangerschap en bevalling heel wat doorstaan. Ook de kleine spruit vraagt heel veel van je. Je leven staat eventjes op zijn kop en staat volledig in functie van je baby. Het geven van borstvoeding of flesjes, slapeloze nachten, het moederen, … kunnen uitputtend zijn. Je kan je onzeker gaan voelen, emoties nemen het vaak over. Ook klachten zoals rugpijn, nekpijn, verzwakte bekkenbodem, hoofdpijn, vermoeidheid, problemen bij de borstvoeding, constipatie, … zijn niet abnormaal. Hierin steun ik je graag als osteopaat.
Kinderwens
Wanneer je samen met je partner de stap zet om zwanger te worden zou je vaak het liefst van al willen dat dit zo snel mogelijk gebeurd. In realiteit is het zo dat je lichaam vaak toch enige tijd nodig heeft om zwanger te worden. Het lichaam moet er klaar voor zijn. Osteopathie kan helpen bij de voorbereiding van jouw lichaam.
Om ervoor te zorgen dat een zwangerschap onder de beste omstandigheden kan starten is het belangrijk dat lichaam en geest in balans zijn. Zo is het belangrijk dat lichamelijke spanningen maar ook emotionele spanningen zo veel mogelijk worden beperkt. Op die manier zal je ook tijdens je zwangerschap minder klachten ondervinden. Tijdens een behandeling zal er vooral gewerkt worden op deze spanningen en wordt de nadruk gelegd op het hormonale en voortplantingssysteem.
Wanneer we mekaar voor het eerst ontmoeten wordt er ruimte gemaakt om uitgebreid te praten over jullie kindje, de geboorte van jullie kindje, je zwangerschap, en eventueel andere dingen die op dat moment van belang zijn.
Na deze uitgebreide babbel gaan we samen kijken wat jullie en/of jullie kindje op dat moment nodig hebben. Dit doe ik aan de hand van een osteopathisch onderzoek. Dit onderzoek vloeit naadloos over in behandeling. Alle technieken zijn zacht, met respect voor jullie en voor jullie kindje. Als osteopaat vind ik het ten allen tijde belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt. Ik volg jullie ritme.
Meestal zal er een vervolgafspraak gepland worden na 2-3 weken.
Praktisch:
Een therapiesessie duurt 60min (dit kan soms wel eens uitlopen)
Tarieven: 80 euro
Terugbetaling mutualiteit: afhankelijk van je mutualiteit waar je kindje aangesloten is wordt er voor 5 of 10 sessies tussengekomen. Per sessie krijg je 10 euro terugbetaald.
Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering kan er soms extra worden tussengekomen.